Panel Surya untuk Energi Listrik Terbarukan dari Pemerintah

27 Apr 2018 13:24 1269 Hits 0 Comments

Kumpulan Anugerah Kasih Investama (AKI) akan membangunkan perumahan menggunakan teknologi panel surya surabaya atau Generasi Tenaga Suria (PLTS) sebagai sumber tenaga untuk menjimatkan bil elektrik sehingga 60 peratus.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Pengasas Kumpulan AKI Victor Wirawan berkata kejayaan itu merupakan langkah pertama dalam membangunkan perumahan konsep elektrik bebas.

Kumpulan Anugerah Kasih Investama (AKI) akan membangunkan perumahan menggunakan teknologi panel surya surabaya atau Generasi Tenaga Suria (PLTS) sebagai sumber tenaga untuk menjimatkan bil elektrik sehingga 60 peratus.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Pengasas Kumpulan AKI Victor Wirawan berkata kejayaan itu merupakan langkah pertama dalam membangunkan perumahan konsep elektrik bebas.

Dengan pemasangan panel solar di setiap bumbung rumah yang akan dibangunkan kemudian dapat mengurangkan penggunaan elektrik dari Syarikat Elektrik Negara (PLN) hingga 60 peratus.

"Tenaga yang dihasilkan oleh panel solar boleh digunakan secara langsung untuk beban dan selebihnya akan disalurkan ke rangkaian PLN, jadi ia dapat mengurangkan pembayaran kos elektrik PLN atau bahkan dibayar oleh PLN untuk setiap bekalan elektrik yang dibekalkan kepada PLN rangkaian, "kata Victor, dalam satu kenyataan bertulis, Jumaat (6/4/2018).

Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Persatuan Tenaga Suria Indonesia, panel solar dengan kapasiti 1 kWp dapat menghasilkan tenaga elektrik selama 8 jam dari jam 08.00 hingga 16.00, jumlahnya dihasilkan sekitar 3.5 kWh dengan intensitas sinar matahari di Jakarta.

Oleh itu, penggunaan listrik dari PLN berkurang sebesar 3,5 kWh per hari atau setara dengan Rp 5,000 (tarif listrik PLN adalah Rp 1.400 / kWh). Berarti dalam sebulan, bil elektrik berkurang Rp 150.000.

Sebagai projek awal panel suria, Kumpulan AKI akan membangunkan cluster Almanda Residence, berhampiran Stesen Kereta Api Tigaraksa, Tangerang, yang hanya sekitar 150 meter dari Stesen Tigaraksa. Bagi harga awal, Kumpulan AKI akan melepaskan harga bermula dari Rp 200 juta.

Perumahan gaya minimalis moden dan dikelilingi oleh kawasan hijau dan hanya dapat dicapai hanya 50 minit dari Jakarta yang mempunyai kawasan sekitar 7 hektar.

PT PLN East Java melancarkan SUPER POWER, inovasi produk dan layanan elektrik dengan promo DP sifar rupiah untuk mendukung kemudahan mendapatkan listrik dan melakukan bisnis di Jawa Timur.

SUPER POWER atau disingkat atSkon angsUran Plus voucher dan Pln Oneday Warranty EneRgizing adalah inovasi terbaru produk dan perkhidmatan elektrik dari PLN Distribution East Java yang terdiri daripada sembilan pakej produk unggul untuk pelanggan dan bakal pelanggan dan dua perkhidmatan percepatan.

Pengurus Besar Pembahagian PLN Jawa Timur Bob Saril berkata bukan sahaja produk dan perkhidmatan yang unggul adalah murah, mudah dan pantas, SUPER POWER memberikan hadiah dan baucar khas untuk para pelanggan dan bakal pelanggan.

Program promo ini sah dari 3 April hingga 31 Disember 2018 semata-mata untuk bakal pelanggan dan pelanggan PLN Distribution East Java.

Bob Saril berkata bahawa SUPER POWER ini menyediakan kemudahan pemasangan elektrik, harga yang rendah dan proses pantas untuk para pelanggan dan bakal pelanggan.

"Ketersediaan kekayaan dan kebolehpercayaan jaminan yang mencukupi sentiasa dipergiatkan oleh PLN," jelasnya menerusi kenyataan akhbar yang diterima pada Selasa (3/4/2018).

Baca: Pengalaman Pelabur Pasaran Modal Mengalami Pencuci Otak Terapi Perubatan Doktor Agus Putranto.

Bob menjelaskan bahawa SUPER POWER terdiri daripada 9 produk Super Superfine atau Install Ansuran baru dan Tambah Kuasa (Power 450 VA - 197 kVA) sehingga 24 kali dengan bayaran pendahuluan (DP) 0 rupiah ditambah diskaun ke atas barang elektronik, Super Home atau kemudahan ansuran Install baru untuk pemaju kediaman termasuk barangan elektronik, internet dan TV IP, Rumah Pintar Super atau Premiun Tanpa Tempat Penampung.

Super Hepi atau Diskaun Kuasa dan Perbelanjaan Tambahan Perindustrian, Super Hepi + A atau bayaran Diskaun dan ansuran tambahan untuk industri dan perniagaan, tarif Super Percuma atau baru dan menambah kuasa dengan DP 0 rupiah dan ansuran pertama 1 juta rupiah untuk industri dan perniagaan.

Super Premium atau ansuran baru dengan kebolehpercayaan yang tinggi, Super Ultima atau Anti voltan berenang dan anti-off dengan pemasangan DRUPS (Diesel Rotary Uninterruptible Power Supply Devices) dan Penyelesaian Rang Undang-Undang Super atau pembayaran bil Elektrik antara pelanggan dengan Bukopin.

Di samping sembilan produk, PLN Distribution East Java juga melancarkan dua perkhidmatan Power yaitu Bung Sigap Numpak Molis atau Electricity Connecting Team menggunakan motor listrik yang beroperasi di Kawasan Metropolis (Surabaya, Sidoarjo dan Gresik) dan Power Bank atau pasang pecutan dan kekuatan baru perubahan dengan menggunakan transformer, bilik kecil dan kabel bergerak atau G2CB.

"Dengan pelbagai penemuan produk dan perkhidmatan ini, ia dapat meningkatkan penarafan kemudahan mendapatkan elektrik (elektrik) untuk merealisasikan kepuasan pelanggan dan kemudahan menjalankan perniagaan di Indonesia," katanya.

Tags

About The Author

Panel Surya Surabaya 10
Pensil

Panel Surya Surabaya

kami merupakan penjual panel surya atau solar cell kota surabaya jawa timur, yang banyak menyediakan produk untuk pembangkit tenaga surya guna untuk mendukung pemerintah energi terbarukan, website kami bisa di akses www.solarcellsurya.com

Comments

You need to be logged in to be able to post a comment. Click here to login
Plimbi adalah tempat menulis untuk semua orang.
Yuk kirim juga tulisanmu sekarang
Submit Artikel

From Panel Surya Surabaya